Orchideeënkwekerij Ter Laak
Wateringen
2008 - 2011

 • Opdrachtgever

  Bouwkundig adviesbureau Leen Brak BV
 • Bouwlagen

  2
 • Bruto oppervlak

  600 m2
 • Architect

  Studio Leon Thier
 • Projectarchitect

  Hans Kalkhoven, m.m.v. mmv Leon Thier
 • Interieurarchitect

  Elisabeth Tukker
 • Medewerkers

  Rigobert Nivillac
Orchideeënkwekerij Ter Laak wilde uitbreiden op een stuk grond, gelegen pal aan de westelijke toegangsweg naar Den Haag en Kijkduin. Een buitenkans om het snel groeiende bedrijf een ‘gezicht’ te geven. De opgave was om het kantoor en de gevel van het kassencomplex aan de Wippolderlaan vorm te geven.
 
In ons ontwerp is de 300 meter lange gevellengte gebruikt om het bedrijf een herkenbare identiteit te geven. Eén lange schuine lijn van de ene onderhoek van de kas naar de andere bovenhoek verdeelt de gevel in tweeën. Het bovenste deel heeft de uitstraling van een ‘gewone’ kas, het onderste deel is gesloten, met een uitsparing van de naam ‘TER LAAK’ in de gevelpanelen.
’s Avonds zijn die letters verlicht door het licht van de kas. Deze gevel is daarmee een heel herkenbaar beeldmerk geworden. Bijzonder is, dat het kantoordeel met de entree voor publiek dat zaterdags orchideeën uit de kas kan kopen, ook uitgevoerd is als een kas. Om in het kantoor met kantine een goed klimaat te bereiken is binnen die kas als het ware een glazen doos gebouwd, met een spouw van ongeveer een meter tussen kas en kantoor.
Op de begane grond is de entree en de zaterdagverkoop en op de verdieping het kantoor met kantine. De ruimten op deze verdieping liggen rond een patio zodat je het gevoel hebt buiten te werken. Samen met de ontwerper van de nieuwe huisstijl  is er in het interieur voor het kantoor gekozen voor heldere kleuren wit, blauw en groen.

“Een uitstraling welke past bij onze kernwaardes namelijk Ambitieus, Respect en Simpel. Studio Leon Thier heeft dit vertaald in een bijzonder mooi gebouw.”
Eduard Ter Laak,
directeur/eigenaar