Academiegebouw Universiteit Leiden
Leiden
2002 - 2009

 • Opdrachtgever

  Universiteit Leiden Expertise Centrum Vastgoed
 • Bouwlagen

  4
 • Bruto oppervlak

  5960 m2
 • Architect

  • Atelier Pro
  • Studio Leon Thier
  • Architektenburo Veldman Rietbroek Smit bv
 • Projectarchitect

  Leon Thier, m.m.v. Joke Stolk en René Souverijn
 • Interieurarchitect

  • Leon Thier
  • Elisabeth Tukker
In 1575 schonk Willem van Oranje de universiteit aan de stad Leiden. In 1581 werd het voormalige Nonnenklooster het centrum van de universiteit: het Academiegebouw. Sindsdien is dit gebouw het ‘ceremoniële hart’ van de universiteit. 

In het Academiegebouw vinden de belangrijke universitaire ceremonies plaats. Door vele aanpassingen in het verleden was het gebouw niet meer goed bruikbaar en de bouwkundige staat erbarmelijk slecht.
In ons concept voor de verbouwing hebben wij de twee pijlers waarop de universiteit steunt in beeld gebracht: het behoud van verworven kennis  en onderzoeken van nieuwe kennis en ontwikkeling. Sommige delen zijn daarom gerestaureerd naar de oorspronkelijke toestand, in andere delen zijn met respect ingrepen gedaan om het complex beter te kunnen laten functioneren. Direct na de entreehal is de zogenaamde ‘gewelfkamer’ ingericht als garderobe. Door twee doorbraken in de gangmuren is er direct bij binnenkomst zicht op de nieuwe grote receptieruimte aan de Hortus. Een nieuw trappenhuis en lift bieden een aparte route voor de hoogleraren naar de togakamer om zich om te kleden voor het cortège. Hun toga’s hangen in door ons ontworpen glazen kasten in de gerestaureerde voormalige historische collegezaal.
Voor de kleurstelling van de wanden hebben wij een palet gebruikt, dat is geinspireerd op oud Hollandse kleuren: de algemene ruimten in warm grijs en de vertrekken in groengrijs, bruingrijs en oker. Nieuwe ingrepen zoals de constructie van de met glas overdekte binnenplaats en de doorsnijdingen van muren ten behoeve van de nieuwe zichtlijnen zijn uitgevoerd in staal. De faculteitskamers zijn ingericht met grote stalen tafels met matglazen blad en donker hout, tijdloos passend bij de historische kleuren van de wanden. Indirect licht schijnt de mooie plafonds aan. Ook de Senaatszaal, die wordt gebruikt voor promoties, is gerestaureerd en opnieuw ingericht met een, door ons ontworpen Senaatstafel. Op de stoelleuning van de Rector prijkt een print van het wapen van de universiteit. Zo is het Academiegebouw vanaf de grote schaal tot in het kleinste detail door onze handen gegaan.

“Het kwetsbare 15e eeuwse Academiegebouw is op respectvolle en goed doordachte wijze aangepast aan de eisen, die een moderne en dynamische universiteit stelt.”
Frans Dekker, voormalig directeur vastgoed Universiteit Leiden