Upgrading Parkeergarages Stadshart Zoetermeer
Zoetermeer
2010 - 2012

 • Opdrachtgever

  Unibail Rodamco
 • Bouwlagen

  0
 • Bruto oppervlak

  0 m2
 • Architect

  Studio Leon Thier
 • Projectarchitect

  • Leon Thier
  • Hans Kalkhoven
 • Medewerkers

  Rigobert Nivillac
Het Stadhart Zotermeer is gebouwd in het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw. Het concept is een opgetild centrum, met rondom een aantal parkeergarages als ontsluiting.

Wie wel eens in het Stadshart heeft gewinkeld herinnert zich ongetwijfeld de onherbergzame donkere parkeergarages onder het centrum. Voor de eigenaar, Unibail Rodamco, was dit een doorn in het oog. Anno 2013 hadden de garages een upgrade nodig. Daarvan is P2 bij de Albert Heijn XL als eerste aangepakt.  Naast een totale upgrade van het Stadshart wilde men ook de kwaliteit van het parkeren verbeteren. Aan Studio Leon Thier en Studio Linse werd gevraagd om samen voorstellen te doen voor een verbetering van de sfeer en de logistiek. Het woord ‘welkom’ was het centrale thema in het nieuwe concept van beide Studio’s voor de facelift van alle parkeergarages.  Vooral in  de parkeergarage P2 bij de Albert Heijn XL was de logistiek zeer onlogisch en bestudeerden we de mogelijkheden voor verbetering. Ook keken we samen met Studio Linse naar mogelijkheden, om een duidelijker onderscheid te maken tussen de bezoeker als automobilist, die snel zijn parkeerplaats wil vinden en de bezoeker als voetganger, als deze eenmaal is uitgestapt.
Voor de voetgangersgebieden werd een duidelijk concept opgesteld met kleur, licht en plafonds. Elke parkeergarageentree wordt gemarkeerd door een groot welkomstbillboard op de schaal van het centrum.  In de garage wordt de route voor auto’s vereenvoudigd en zijn de kolommen in een heldere kleur geschilderd, met een aanduiding van de verdieping. Ook voor de voetgangers komen duidelijke routes naar de entrees en worden de plekken van de betaalautomaten gemarkeerd. Deze routes worden met extra verlichting geaccentueerd. Tevens hebben de parkeergebieden geheel nieuwe verlichting gekregen.

‘De ruime ervaring van Studio Leon Thier is van grote toegevoegde waarde geweest in het opstellen van de renovatieplannen’
Alexandra Stavast-Rosian,
projectleider Unibail-Rodamco