Bestuursgebouw Universiteit Leiden
Leiden
1996 - 1999

 • Opdrachtgever

  College van Bestuur Universiteit Leiden
 • Bouwlagen

  4
 • Bruto oppervlak

  7500 m2
 • Architect

  Atelier Pro
 • Projectarchitect

  Leon Thier, m.m.v. Hans Tak en Wim Kristel
 • Interieurarchitect

  Leon Thier
Tot in de jaren negentig van vorige eeuw vond de bibliotheek van de Rijksuniversiteit Leiden onderdak in een verzameling uiteenlopende gebouwen aan het Rapenburg. Na het vertrek van de bibliotheek kon in het complex het Bestuurscentrum van de Universiteit worden ondergebracht. 

In het gebouwdeel aan het Rapenburg werd de centrale hal teruggebracht vanwaaruit alle bouwdelen kunnen worden bereikt. Door sloop van een lelijk aanbouwsel te slopen kwam er nu zicht vanuit deze centrale hal op de bijzondere binnentuin. Aan het Rapenburg werden de vertrekken van College van Bestuur en ondersteunende staf ondergebracht en op de begane grond een restaurant. In het voormalige boekenmagazijn van zes verdiepingen werden kantoren geplaatst.
Grenzend aan de binnenplaats werden in dit bouwdeel om de andere laag de vloeren uitgebroken, waardoor drie spectaculaire kantoorlandschappen ontstonden, die ook een ruimtelijke compensatie bieden voor de wat lage verdiepinghoogte van dit voormalige magazijn. Ook in de historische kapel uit de 14e eeuw werden ruimten voor de staf ondergebracht.
Elk bouwdeel kreeg een eigen interieurkleur: het gebouw aan het Rapenburg steenrood, de voormalige kapel okergeel en het magazijn grijsblauw. naast het ontwerp voor de transformatie kregen wij ook opdracht voor het ontwerp van de inrichting van de algemene ruimten en de vertrekken voor het College van Bestuur. 
De binnentuin werd opnieuw ontworpen en vormt een groene oase midden in de stad.