Cultuuranker Zuid57
Den Haag
2008 - 2012

 • Opdrachtgever

  Ceres Projecten / Vestia Den Haag Zuid-Oost
 • Bouwlagen

  3
 • Bruto oppervlak

  4000 m2
 • Architect

  Studio Leon Thier
 • Projectarchitect

  Leon Thier, m.m.v. Chiara Poggi en Hans Kalkhoven
Het markante voormalige schoolgebouw van het Stevin College is begin jaren vijftig van de vorige eeuw ontworpen door de bekende Haagse architect Sjoerd Schamhart. Als diens ‘kleinzoon in de architectuur’ kreeg Leon Thier de opdracht voor het verbouwingsplan.

Met grote projecten, als het Nieuwe Stadskantoor, de Sportcampus en Cultuuranker ‘Zuid57’, wil de Gemeente Den Haag samen met Vestia, naast nieuwe woningen, ook het economisch leven in het stadsdeel Den Haag Zuidwest stimuleren. Zuid57 vormt een nieuw ontmoetingspunt in de eerder nog zo stille buurt. De culturele functie is ingevuld met Theater Dakota, een dependance van het Haags Filmhuis en met Het Koorenhuis, waar opleidingen worden verzorgd voor allerlei creatieve amateurkunst. De rest van het gebouw is beschikbaar voor creatieve bedrijven. De voormalige aula van het schoolgebouw is getransformeerd tot een flexibel indeelbare en geluiddichte theaterzaal voor 200 bezoekers. Met het inschuiven van de vernuftige tribune en het wegschuiven van de zware gordijnen voor de glazen gevelpuien, kan de zaal met een vlakke houten vloer en schitterend binnenstromend daglicht ingezet worden voor bijzondere activiteiten.
In de voormalige kantine is een gezellige foyer/theatercafé gecreëerd wat, voorzien van een nieuwe glazen gevel en het stoere logo, de aandacht van voorbijgangers trekt. De routing door het gebouw is verbeterd met het toevoegen van een lift en het verplaatsen van de hoofdentree met receptie naar een centrale plek aan het binnenplein. De voormalige lerarenkamer is omgevormd tot een luxe filmzaal voor 60 bezoekers en een grote multifunctionele zaal. De kelders bieden plaats aan geluidsstudio’s, repetitieruimtes, artiestenfoyer, kleedkamers en de garderobe voor bezoekers. De gymzalen, klaslokalen en praktijkruimtes zijn nu in gebruik als dansstudio’s, cursusruimtes en bedrijfsunits. Alles bij elkaar grote en kleine ingrepen om het gebouw geschikt te maken voor de nieuwe functie. Studio Leon Thier is er trots op om met het bedrijf naast de hoofdingang van Zuid57 gevestigd te zijn.

“Het was een leerzame puzzel om alles op z’n plek te krijgen. De samenwerking met Leon was zo bijzonder, omdat hij ook vanuit groot respect voor het bestaande gebouw werkte.”
Paul Cornelissen, voormalig directeur theater Dakota