18 / 27

The International School The Hague
Den Haag
2003 - 2006

 • Bouwlagen

  3
 • Bruto oppervlak

  16917 m2
 • Architect

  Atelier Pro
 • Projectarchitect

  • Leon Thier
  • Hans Kalkhoven
 • Prijzen

  Design Share Honor Award, 2008, Internationale Prijs beste schoolgebouw
The International School The Hague biedt plaats aan 1300 leerlingen met 80 verschillende nationaliteiten, verdeeld over een kinderopvang, een basisschool en een middelbare school. 

De metafoor van de school als "een landgoed"  hebben we gebruikt om de school een plek in de stad te geven en te verankeren in het stedelijk weefsel. Door The International School  te plaatsen op een stedenbouwkundige as, de Laan van Meerdervoort die Den Haag doorsnijdt, koppelt deze laan de school met verschillende wijken en internationale instituten in de stad. Het is een compact gebouw met leeftijdsgebonden clusters, gegroepeerd rondom het centrale hart, de Plaza. Via een groot en licht atrium heb je zicht over de hele hoogte van de school. Hier komt iedereen binnen, hier ontmoet je elkaar. De Plaza functioneert als centrale entree, leercentrum en ontmoetingsplaats en is een ruimte waar de school zich presenteert aan de internationale gemeenschap. Voordat de leerlingen hun klaslokaal bereiken, betreden zij vanuit de Plaza de "lounge" van hun eigen cluster. Deze lounges zijn ingericht als "huiskamer" en hebben ieder een eigen identiteit.  

Het gebouwconcept is sterk gericht op de uitgangspunten van zelfstandig leren. Dat zien we terug in de vele studieruimtes, laboratoria, het media-centrum/bibliotheek en de indeling van de clusters. Binnen en tussen de clusters is er grote flexibiliteit bij de indeling van de klaslokalen, studie- en werkruimtes. Die flexibiliteit maakt het mogelijk te reageren op onderwijskundige ontwikkelingen in de toekomst. Het schoolgebouw, voorzien van roodbruin metselwerk met witte kaders rondom de kozijnen, manifesteert zich als een langwerpig bouwblok met grote uitsneden waar puien daglicht tot diep in het gebouw doorlaten.