Villa Kijkduin
Den Haag
2004 - 2008

 • Opdrachtgever

  Familie Vergouwen-Albersen
 • Bouwlagen

  3
 • Bruto oppervlak

  465 m2
 • Architect

  Atelier Pro
 • Projectarchitect

  • Leon Thier
  • Rene Souverijn, m.m.v. Peter Hamel
Mensen die zelf een huis willen laten bouwen hebben vaak al een eerste idee op basis van wat ze bij anderen hebben gezien. Het mooiste dat ze kan overkomen is als ze een huis krijgen dat nòg mooier is dan ze hadden gedacht.

Op de vraag aan Nienke en Edwin wat hun droom en ambitie was en wat ze zoal in hun toekomstige woning zouden willen doen kwam al gauw boven tafel dat hun idee over wonen toch niet paste in een doorsnee concept. De familie ontvangt graag veel vrienden, waardoor een grote entreehal al snel een belangrijke wens bleek. Edwin’s hobby bleek om voor een flinke groep vrienden te koken en daarna gezellig verder te ‘bomen’. Het concept waar Leon mee komt is een huis uit twee delen: een ‘voorhuis’ en een ‘achterhuis’, met ertussen een ‘museaal atrium’ over twee verdiepingen. In het voorhuis is een grote eetkeuken, waar je met tien personen aan tafel kan, terwijl Edwin nog staat te koken. Op de eerste verdieping van dit voorhuis zijn de twee kinderkamers met eigen badkamer. De ‘Haagse salon’ in het ‘Achterhuis’ heeft grote schuifpuien naar de duintuin en de maat van een Haagse kamer en suite. 
Op de verdieping is de ouderslaapkamer, met badkamer en inloopkast. De kunstcollectie en de objecten, een reflectie van het veelvuldig wonen in het buitenland, vroegen veel muurvlakken. Het atrium heeft daardoor een museale sfeer gekregen. Op het balkon aan dit atrium is een werkplek voor Edwin. In het souterrain dat licht krijgt via een bijzondere koekkoek, is een logeerkamer met eigen badkamer en een riante garage voor de auto’s en het speelgoed van de kinderen. Door het opgetilde dak boven het Atrium en de daklichten boven de badkamers, valt een wonderbaarlijk daglicht het huis binnen.

“Het tot stand brengen van een huis als het onze, is het resultaat van een constante interactie tussen opdrachtgever en architect, waarbij het resultaat de realisatie en de realiteit van een droom weerspiegelt.”
Edwin en Nienke Vergouwen-Albersen